Wachttijden polikliniek

Er wordt veel geschreven over wachttijden. Hoe staat dat in onze afdeling ?

Wachttijd
De wachttijd voor een consult als nieuwe patiënt bij de afdeling Endocrinologie en Stofwisselingsziekten bedraagt gemiddeld drie weken. Dat getal is echter nietszeggend. Immers, de wachttijd hangt af van de urgentie van uw klacht. Wij geven enkele voorbeelden:

1. Wanneer er mogelijk sprake is van type 1 diabetes, een acute ontregeling van de bloedsuikerspiegel, is het essentieel om dezelfde dag met insuline behandeling te beginnen. U wordt dus nog dezelfde dag door ons gezien in de polikliniek. Uw huisarts weet op welke wijze hij de dienstdoende endocrinoloog voor een dergelijk spoedgeval telefonisch kan bereiken. Soms gebeurt het echter dat wij een fax krijgen om iemand met spoed op te roepen. Dan kan het mis gaan. SPOED = BELLEN !

2. Wordt iemand verwezen omdat er sprake is van een knobbel in de schildklier, dan is er een kleine kans dat er een kwaadaardige aandoening in het spel is. In principe wordt u binnen een week door een endocrinoloog gezien. Er zijn allerlei redenen waarom in het onderzoek soms vertraging optreedt, bijvoorbeeld er wordt door de huisarts eerst een echo onderzoek aangevraagd. Meestal is dat niet nodig, omdat bij een knobbel in de schildklier in de regel niet alleen een echo, maar ook een punctie moet worden uitgevoerd. Eerst een echo laten doen, vertraagt het onderzoek.

3. Wanneer u wordt verwezen voor verdere controle van uw aandoening door een andere specialist, bijvoorbeeld de kinderarts, en u bent daar nog net op controle geweest, dan is er natuurlijk geen enkele reden om de volgende week al een endocrinoloog te zien. Vaak vraagt de kinderarts dan om een afspraak te plannen drie tot zes maanden later.

L.U.: Dec 25, 2018