Adviezen na behandeling radioactief jodium

U heeft een aandoening van uw schildklier, en daarom krijgt u een behandeling met radioactief jodium 131. De overheid heeft voor deze behandeling model gedragsregels uitgegeven. Het zijn adviezen en instructies die gelden voor en na de periode van de behandeling met radioactief jodium.

Na de behandeling is de hoeveelheid radioactief jodium zo klein dat u niet meer in de therapiekamer hoeft te verblijven. U kunt nog wel andere personen in lichte mate blootstellen aan straling. Deze straling is niet gevaarlijk voor uw omgeving, maar de hoeveelheid straling die u kunt overbrengen moet toch zo beperkt mogelijk blijven. Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor straling. Speciale regels voor na de behandeling zijn daarom belangrijk. Wij adviseren u om de hieronder vermelde adviezen en instructies zo goed mogelijk op te volgen. Op die manier blijft de straling voor uw huisgenoten en anderen beperkt tot een aanvaardbaar niveau. De adviezen gelden voor 1 of 2 weken. Bij het maken van de afspraak vertellen wij u welke termijn voor u geldt.
Partner, kinderen of huisgenoten
Algemeen
We adviseren u om zoveel mogelijk op afstand van uw huisgenoten te blijven. Die afstand moet in ieder geval meer dan 1 meter zijn. Als u langdurig bij elkaar bent, b.v. tijdens televisie kijken, kunt u het beste 2 meter van elkaar af gaan zitten.

Kinderen
Kinderen tot en met 10 jaar mag u niet zelf verzorgen. Het is noodzakelijk dit over te laten aan huisgenoten of als dit niet mogelijk is de kinderen bij familie of vrienden onder te brengen.

Borstvoeding
Borstvoeding moet beëindigd worden voordat de behandeling met radioactief jodium wordt gestart en kan daarna niet weer worden hervat. Dit is belangrijk omdat via de borstvoeding uw baby ook een kleine hoeveelheid straling binnen kan krijgen.

Partners
Het is sterk aan te bevelen dat uw partner en u op minstens twee meter afstand van elkaar slapen. Indien mogelijk in aparte kamers. We adviseren u direct lichamelijk contact te beperken tot maximaal 30 minuten per dag.

Oudere partners
Als uw partner of huisgenoten 60 jaar of ouder zijn, dan hoeft u de maatregelen zoals genoemd bij algemeen en partners niet strikt uit te voeren. De kans op stralingsschade is bij oudere mensen namelijk veel kleiner. U hoeft eigenlijk alleen die maatregelen te nemen die u zonder extra inspanning kunt uitvoeren. U kunt bijvoorbeeld ten minste 1 meter afstand van elkaar houden wanneer u televisie kijkt.

Toiletbezoek
Het is noodzakelijk dat ook mannelijke patiënten zittend urineren. Druppels urine kunnen namelijk straling bevatten. Gebruik ook na het urineren toiletpapier. Was uw handen zoveel mogelijk op het
toilet.

Bezoek
Bij een kortdurend bezoek, bijvoorbeeld van een avond of een middag is het belangrijk dat u direct lichamelijk contact vermijdt. Het is ook belangrijk dat u minstens 1 meter afstand houdt. Bezoek van kinderen tot en met 10 jaar en zwangere vrouwen kunt u beter 1 of 2 weken uitstellen.
Overig
We raden u aan om bijeenkomsten waar mensen samen komen te vermijden, bijvoorbeeld bioscoopbezoek, vergaderingen en verjaardagen.

Vervoer
Om te voorkomen dat u andere personen ongewild te lang aan straling bloot stelt, is het verstandig dat u niet langer dan een uur per rit met het openbaar vervoer reist. Als u met de taxi reist ga dan zo ver mogelijk van de chauffeur af gaan zitten. Beperk een rit met dezelfde chauffeur tot maximaal twee uur.

Werk
U kunt na de behandeling met radioactief jodium weer gaan werken. Dit geldt niet als u werkzaam bent in het basisonderwijs of bij de opvang van kinderen tot en met 10 jaar. In dit geval is het noodzakelijk dat u zolang niet werkt als de arts heeft aangegeven. Op het werk bewaart u evenals thuis zoveel mogelijk afstand tot anderen. Als u twijfelt kunt u overleggen met de arts die u in het ziekenhuis heeft behandeld.

Zwangerschap
Het advies aan vrouwen is om gedurende tenminste zes maanden niet zwanger te raken. Voor mannen geldt dat zij gedurende zes maanden beter geen kinderen kunnen verwekken. Overleg bij een zwangerschapswens altijd met uw arts.

Ziekenhuisopname
Bij een onverwachte ziekenhuisopname in de periode waarin deze gedragsregels gelden, is het noodzakelijk dat u uw behandelend arts op de hoogte brengt van uw jodiumbehandeling.
Vragen
Mocht u vragen hebben, dan kunt u ons altijd bellen. U kunt de afdeling Nucleaire Geneeskunde van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.45 bereiken via telefoon 050-3613541.
Ook kunt u contact nemen met de verpleegafdeling E4, telefoon 050-3612395.

L.U.: Jul 7, 2009